Z Bożym Narodzeniem nierozerwalnie łączy się tradycja serwowania zwyczajowych potraw. Nasza polska jest bardzo bogata, gdyż na stole zgodnie z obyczajem pojawia się 12 potraw- bezmięsnych. Ich ilość jak też to z czego są wykonane stanowi symbolikę Bożego Narodzenia. Zachowanie postu w Wigilię oznacza chęć dobrego przygotowania się na przyjście Jezusa. Chociaż religia zwalnia nas z tego obowiązku jest to zwyczaj, który nadal w wielu domach jest praktykowany. A jak wyglądają stoły świąteczne w USA? Tam też bardzo żywiołowo podchodzi się do przygotowań bożonarodzeniowych. Znacznie bardziej kładzie się nacisk na atmosferę przedświąteczną i sam czas oczekiwania. Po pierwsze nie obchodzi się w Ameryce Wigilii tak jak w Polsce. Jest ona uznawana, amerykańscy katolicy chodzą naPasterkę, która odbywa się o godzinie 22 nie o północy. Prezenty dzieci rozpakowują w poranek bożonarodzeniowy, natomiast uroczysty obiad odbywa się 25 grudnia. Gromadzi się przy nim cała rodzin a na stołach pojawiają się smakołyki świąteczne. Wśród amerykańskich dań bożonarodzeniowych znajdują się pieczony indyk z nadzieniem lub też pieczona szynka. Indyk podobnie jak na Święto Dziękczynienia podawany jest z ubitymi kartoflami. Ponadto różne rodzaje wędlin i nie może zabraknąć ciasta z owocami.
Tradycyjnym napojem o właściwościach rozgrzewających jest tak zwany eggnog. Jest to gorący koktajl z rumem, brandy lub whisky- zamiennie, do którego dodaje się mleko, ubite na puszystą masę jajka, wanilię i cukier. Często także częstuje się nim zziębniętych wykonawców kolęd angielskich. Amerykanie szczególnie cenią sobie świeżo upieczony w domowych warunkach chleb.
Indyk pieczony z nadzieniem
cały indyk do 5 kg
zioła do mięsa
sól i pieprz
nadzienie- rodzynki, suszona żurawina, orzechy laskowe i włoskie, odrobina miodu, 3 jabłka i migdały w płatkach.
Migdały i orzechy należy uprażyć na blasze w piekarniku. Następnie łączymy z obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami, rodzynkami i żurawiną oraz 2 łyżkami miodu.
Indyk przed upieczeniem powinien się marynować w wodzie z ziołami przez ok. 12 godzin. Po osuszeniu należy natrzeć go solą i pieprzem, nadziać, zaszyć nitką, posmarować oliwą i piec przez ok. 3 godziny. Najpierw przez 30 min w temp. 200 a potem w temp 170 stopni.